keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Opiskeluvinkkejä

Mulla on aivan uskomattoman tylsää. Sain luettua ylppäreihin sen mitä tänään pitikin ja nyt odottelen puolisen tuntia, että pääsen olohuoneeseen kattomaan iskän kanssa Hyvät ja huonot uutiset-ohjelmaa, joka on muuten aivan mahtava :D Suosittelen lämpimästi kattomaan :)

Mutta siis kuitenkin ajattelin tän puolituntisen uhrata blogilleni ja kirjotella tänne muutamia opiskeluvinkkejä, joilla tehostaa oppimista esimerkiksi pääsykokeisiin luettaessa, sillä monella teistäkin ne ovat nyt edessä.

 "Muistiinpanoilla on suora yhteys oppimiseen ja opinnoissa menestymiseen. Muistiinpanoja on hyvä tehdä ja täydentää koko lukemisen ajan." - valmennuskeskus.fi


Tästä on siis hyvä lähteä: koskaan ei kannata valmistautua kokeeseen pelkästään lukemalla kirjoja läpi - ainakaan jos alue on laaja.


Muistiinpanojen etuja:
- selkeyttää kokonaisuutta
- korostaa pääkohtia
- omin sanoin kirjoitettuina voivat olla helpompia hahmottaa kuin kirjan teksti
- niiden avulla on helppo kerrata ja niitä voi täydentää jatkuvasti
- auttaa hahmottamaan tärkeitä kokonaisuuksia ja muistamaan keskeisimmät käsitteet


Erilaisia muistiinpanotekniikoita ovat mm. omat tiivistelmät, alleviivaukset, mind-mapit ja käsitekartat.


"Lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeessa aineistokokeesta tehdyn tutkimuksen mukaan mind-mappeja laatineista hyväksyttiin opiskelijoiksi 36%, tiivistelmän tai yhteenvedon tehneistä hyväksyttiin 34%, pelkkää alleviivausta käyttäneistä hyväksyttiin 20% ja ilman mitään merkintöjä lukemisen aikana tehneistä alle 14% hyväksyttiin opiskelijoiksi." -valmennuskeskus.fi

Edelliseen viitaten täytyy tietenkin sanoa, että riippuu paljon ihmisestä, mikä muistiinpanotekniikka hänelle istuu parhaiten. Mind-mappien vahvuus perustuu mitä ilmeisemmin niiden visuaalisuuten, ja erityisesti ne ihmiset, joilla on ns. kuvamuisti, hyötyvät tästä. Mind-mappien tekeminen toimii ainakin mulla hyvin ja niiden tekeminen voi olla ihan kivaa, kun käyttää paljon värejä ja kuvia :D Ite oon todella riippuvainen kuvamuististani! Tässä pari netistä löytynyttä mind-map esimerkkiä :)




Mind-mappeja voi siis tehdä aikalailla aiheesta kuin aiheesta :D 

Käsitekartta toimii tavallaan samalla periaatteella kuin mind-map: pienistä paloista luodaan kokonaisuuksia. Käsitekartassa pääosassa ovat silti nimenomaan käsitteet, joista luodaan eräänlainen ketju. Vaikeat termit voi olla näin helpompi oppia muistamaan :) Tässä pari esimerkkiä:



Alleviivaus on varmasti se käytetyin muistiinpanotekniikka :D Alleviivaukset yksin silti tuskin riittävät, kun yrität valmistautua kilpailemaan pääsykokeessa satojen, jopa tuhansien muiden opiskelijoiden kanssa. Alleviivauksia voi silti käyttää muiden muistiinpanotapojen ohella korvaamassa mm. mind-mappien ja käsitekarttojen puutteita. Alleviivauksia kannattaa tehdä huolellisesti, ja erilaisten värikynien käyttö on aina tehokkaampaa kuin lyijy- tai kuulakärkikynällä alleviivaaminen.

Yhteenveto ja tiivistelmä ovat tehokkaita ennen kaikkea sen takia, että tällöin joudut kirjoittamaan muistamiasi asioita ylös omin sanoin. Kirjoitat automaattisesti tavalla, joka sinun itsesi on helpoin ymmärtää :) Kannattaa silti varoa, ettei mene yksinkertaistamaan monimutkaisia kokonaisuuksia liikaa!

Millaisia vinkkejä teillä on? :)

Yours, anni

5 kommenttia:

  1. Mulla ei ole erityisiä vinkkejä näiden lisäksi. :) Tuli kattavasti käytetyimmät.

    Hassu juttu, tiedän että mulla on kuvamuisti (muistan kirjasta esim. missä kohtaa aukeamaa joku asia sanottiin), mutta silti koen mindmapit jotenkin hankalaksi. :D En oikein tiedä miksi. Ehkä kun niistä tulee aina niin sekavia ja suttuisia? :D Tai sitten täytyisi piirtää ja käyttää värejä pelkän kirjoittamisen sijaan..

    VastaaPoista
  2. Mulla ainakin toimiii mindmapit kun käytän lähestulkoon pelkkiä kuvia ja värejä ja ihan vaan muutamia sanoja siellä täällä :) Jos tekee mapin pelkästään kirjottamalla, niin niistä tulee aina kauheen sekavia, eikä mieleen jää mitään, mulla ainakaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, ehkä voisi kokeilla tuollaista tapaa. :) Yleensä olen tehnyt vaan ranskalaisilla viivoilla, mutta niistä helposti jää joku kohta huomaamatta kirjoittaessa. Hyvä tälleen havahtua kun enää kaksi koetta edessä... :D Mut ehkä tuota kuvallista mindmappia kokeilen vaikka nyt vielä päntätessä, kiitti vinkistä. :)

      Poista
  3. Ainakin bilsassa kuvallisia mindmappeja on helppo tehdä :) Ja vaikket nyt enää ylppäreihin kauheesti ehtiskään niin ainakin pääsykokeisiin sikälimikäli kun et vielä täysin luopunu siitä bilsanopiskeluajatuksesta tän korumestarin tapaamisen myötä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees, siinä ainakin vois kokeilla. :) Heh, kyllä se bilsa on edelleen ykkösenä haussa. :D Pohdin nyt vaan niitä muita vaihtoehtoja sen lisäksi, että hakeako lisäksi valokuvausta opiskelemaan ja/tai korupuolelle. :)

      Poista