torstai 24. toukokuuta 2012

Toivepostaus: Pääsykoepäivä ja vinkkejä hakijoille

Sain postauspyynnön ihan hetki sitten ja se oli sen verran ajankohtainen, että ajattelin skriivata siitä tekstin sitten saman tien! Kerron ensin tästä päivästä ja pääsykokeesta, sekä muuten omista jutuistani, ja lopuksi sitten listaan omia vinkkejäni ensi vuoden hakijoille :)

Eli aamulla heräsin ennen seitsemää ja söin sellasen mukavan kevyen aamiaisen, luin jopa vielä ihan hulluna muistiinpanojani ja lähdin bussille joskus ennen puoli kahdeksaa - tuttu 65A vei rautatientorille asti ja siitä käpsyttelin ulkomuistista Porthanialle, keskustakampukselle. 


 Porthanian aulassa lueskelin vielä reilun tunnin papereitani ja noin kymmentä vailla yhdeksän ovi saliin PIII aukesi. Salijako oli tehty sukunimen mukaan, ja mun salissa olivat hakijat Jä-Ka. Meitä oli varmaan noin... 50? En osaa sanoa tarkasti, mutta silleen sopivasti. Paperit odottivat pöydillä ja laukut jätettiin salin seinustoille. Valvoja kertasi ohjeita ja kokeen rakennetta ja muistutti, että koetulokset saapuvat kirjeitse 27.6.2012. Koe julistettiin alkaneeksi tasan kello yhdeksän.

Oon melko varma että tää on se sama sali. Ja jos ei nin ainakin yhdennäköisyys on huima.
 
Raapustin viisi esseetä, tein suunnitelmia ja ajatuskarttoja. Tein muutoksia ja parannuksia, luin aineistoja ja tulkitsin taulukoita, ja neljä tuntia myöhemmin kokeen päättyessä palautin hyvällä omatunnolla paperit salin eteen pöydälle. Koe oli haastava ja soveltava, välillä tuskallisen hämäävä, mutta kävi miten kävi, saan olla ylpeä itsestäni. Valvoja ruksasi nimeni kohdalle listaan rastin - kokeeseen ilmoittautunut on osallistunut kevään 2012 biologian yhteisvalinnan valintakokeeseen. 

"Tsemppiä Anni huomiselle päivälle! Olet ollut ahkera, ja siitä saat olla ylpeä, oli huomenna sitten hyvä tai huono tuuri. Olemme hengessä mukana! - Mummi ja pappa"

Se syy, miksen ikinä lopulta stressaa tai ota paineita tällasista asioista on just tämä. Musta ollaan aina oltu ja tullaan aina olemaan ylpeitä, vaikken itse olisi. Se on mulle tärkeempää kuin onnistuminen. 

Lauttasaareen päästyäni mummi halusi tarjota mulle lounaan Casa Maressa, minkä jälkeen lähdin kotia kohti. Mummia tulee kyllä ikävä, se on niin mahtavaa seuraa ja mahtava tyyppi muutenkin. Monet illat saatiin nauraa yhdessä ja jutella asioista. Vanhemmilta ihmisiltä oppii aina jotain uutta. Onneksi me nähdään taas jo ensi viikolla ylppäreissä!

"Elämä alkaa käydä jännittäväksi..." -mummi

Nyt oon kotona turvassa ja rentoutuneena omassa sängyssäni. Kirjat on sullottu laatikkoon ja roudattu varaston uumeniin, sillä niitä en ihan hetkeen tahdo nähdä! Nyt on koko kesä aikaa tehdä kaikkea sitä, mistä keväällä oon jäänyt paitsi. En malta odottaa :)

Vinkkejä pääsykokeisiin valmistautuville:

1. Lue paljon ja ajatuksella, laatu korvaa määrän niin sanotusti. Opiskelupaikan saanti ja pääsykokeeseen valmistautuminen menevät kaiken kivan edelle, ikävä kyllä. Ensimmäinen askel on valmistautuminen siihen, ettei kaikkeen kivaan ja jokaisiin bileisiin voi aina osallistua sillä sekunnilla, kun joku sut sinne kutsuu.

2. Muista rentoutua. Ihmisestä riippuen tehokas lukuaika voi olla mitä vaan tunnista kymmeneen tuntiin päivässä, mutta harvoin oikeastaan sen enempää. Eli muistakaa rentoutua kavereiden kanssa lukemisen jälkeen ja muutenkin! 

3. TEE LUKUSUUNNITELMA, ja mikä tärkeintä, noudata sitä. Lukusuunnitelman voi tehdä monella tavalla (asiakokonaisuudet, sivujärjestys ym.ym.), mutta pääasia on, että teet sen. Ehkä joku selviää ilman, mutta mä en ainakaan olis päässyt mihinkään. Lukusuunnitelma antaa selkeän kuvan siitä, miten paljon sulla on aikaa ja miten kauan minkäkin asian/kokonaisuuden opetteluun menee. Lukusuunnitelman pitäisi siis olla tässä listassa kyllä ykkösenä. Hyvin isona ykkösenä. Jättäkää silti mahdollisuuksien mukaan lukusuunnitelmaan joustovaraa äkkinäisten menojen varalta ja jos mahdollista, järkätkää ittellenne vapaapäiviä. Älkää myöskään tehkö suunnitelmaa liian vaativaksi, sillä se mikä näyttää hyvältä paperilla ei välttämättä onnistukaan käytännössä ;)



4. Tee omia muistiinpanoja, ajatuskarttoja, listoja, piirustuksia, kaikkea mikä sulla ittelläs toimii. Mä tein itse yli kolmekymmentä sivua kaksipuolisia A4- ja A3-arkkeja muistiinpanoja. Käytä värejä ja värikästä paperia/kartonkia. Kirjoittamalla itse opit todennäköisesti parhaiten.

5. Lue kaikenlaista extramateriaalia. Mulla itselläni pääsykoemateriaali siis koostui lukion biologian kirjasarjoista, mutta lisäksi mulla oli valmennuskurssin materiaali, luentokalvot, monisteet, tunneilla tekemäni muistiinpanot ja omat, kotona tehdyt ajatuskartat ja muut edellämainitut. Lisäksi keräsin pitkin kevättä Hesarin Tiede-osiosta lehtileikkeitä, jotka liittyivät jotenkin biologiaan (ekologia, geenit/perinnöllisyys, evoluutio), sillä joskus pääsykokeet vaativat niin sanotusti harrastuneisuutta, eli yleistietoa koulukirjojen ulkopuolelta. 





6.  Jos sulla on pääsykoemateriaalina lukion kirjat, niin kuin mulla oli, niin lue montaa sarjaa samanaikaisesti (yllä). Itse luin kahta, mutta jos saisin nyt valita uudestaan, valitsisin erään toisen sarjan, jonka huomasin paremmaksi... Pääsykoevaatimukset perustuvat oikeastaan siihen, että hallitset kaikki olemassa olevat, tämän hetken lukion biologian opetussuunnitelman mukaiset kirjasarjat :D Hullua? Kyllä.

7. Monille nukkuminen ja syöminen on tärkeässä roolissa, joten ajattelin nekin nyt mainita, vaikkei ne mulle itselleni ole niin merkittäviä. Ennen pääsykoetta, eli viimeyönä, nukuin vain noin kuusi tuntia, eikä se vaikuta mulla suorituskykyyn juuri mitenkään, kun sitä adrenaliinia on veressä muutenkin sillä hetkellä niin paljon :D Mutta jos koet, että tällasten asioiden tasapaino on sulle tärkeitä, niin pidä niistä huoli!

Oliko ne nyt siinä? Toivottavasti. Kysykää ihmeessä lisää, jos kysyttävää tulee. Tää oli kiva postausehdotus, joten kiitos anonyymille siitä :)

Hauskaa viikon jatkoa ja viikonloppua kaikille, mä lähen nyt johonkin rentoutumaan!

Yours, anni

2 kommenttia:

  1. Sun blogi kyllä saa itseni janoamaan sinne lääkikseen. Tää vaan on niin hyvä!! :) Kiitos Anni <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan yrittämään :) Helppoa siitä ei tule, mutta ei kai mikään ole mahdotonta :) Kiva, jos tykkäät blogista ja kiitos kivasta kommentista!

      Poista